Advertisement
Početna stranica
Brze vijesti
Opća kultura
Vox Feminae
Izložbe / Osvrti
Intervjui
Filmska.net
Cunterview radionice
Cunterview jukebox
Festivali
KOLUMNE
Q-fokus
Žene i strip
Cherry F. u malom mistu
BAZA UMJETNICA
Likovna umjetnost
Književnost
Film, video i fotografija
Novi mediji
Glazba
Scenska umjetnost
Primijenjena umjetnost

Radionice weba, videa, VJ-inga i zvuka za žene na Tabor Film Festivalu
Utorak, 08 Srpanj 2008
Imagecunterview.net u suradnji sa Tabor Film Festivalom (11.-19.7.) organizira za žene radionice weba, videa, VJ-inga i zvuka po principu razmjene znanja i vještina.

Radionice će se održavati u dvorcu Veliki Tabor za vrijeme trajanja festivala, u srijedu, četvrtak i petak. Koncept je slijedeći:
 
Dodatni materijali za cunterview video radionicu
Subota, 10 Svibanj 2008
Osim već postavljenih tekstova u prvotnoj najavi cunterview video radionica koje će se održati u multimedijalnom centru mama krajem lipnja (Desetominutnaškola filma Roberta Rodrigueza, te Osnove režije: planovi i rakursi, kompozicije kadra, kretanje kamere, snimanje i rasvjeta) evo i novih materijala (sve materijale potrebno je pročitati prije radionice):
Osim tu sa strane motivacijskog clipa za snimanje sa Tamarom Cesarec (kojeg možete komentirati ovdje), tu su i slijedeći tekstovi:
 
Video: Motivacija za režiju
Četvrtak, 08 Svibanj 2008
Kako bi na poseban način obilježile Dan žena, predstavljamo vam motivacijski clip za režiju u produkciji cunterviewa. Na ekranu vidite Jasnu Zastavniković, jednu od malobrojnih hrvatskih redateljica koja će voditi dio cunterview video radionica. Video radionice će početi u travnju, bit će otvorene i besplatne za sve vas koje nam se želite pridružiti, a do tada nas pratite kako bi saznale detalje:)
Komentirati clip ili ga vidjeti u većem formatu možete na YouTubu, ali i na Vimeo-u.
 
Kompozicija kadra
Subota, 03 Svibanj 2008
Kompozicija je način na koji se objekti smještaju unutar kadra, kako bi se stvorila uravnotežena veza izmedju njih. Dobra kompozicija usmjerava pažnju gledatelja na važne objekte unutar kadra.

4:3 je odnos slike na televiziji 4-širina, 3-dužina, 16:9 na filmskom platnu.

Image
Pravilo trećina
Pravilo trećina - iako se možda čini da najvažnije objekte u kadru treba staviti u sredinu, to nije tako. Najbolja kompozicija kadra slijedi pravilo trećina. Znači, kada je ono najvažnije u kadru npr. glave ljudi, glavni objekti, horizont itd. udaljeno 1/3 od vrha, dna, ili strana kadra.

Ovo je najlakše predočiti kada se duž kadra povuku 3 horizontalne i 3 vertikalne linije, kao na slici, te tako dobijemo 9 polja. Najvažnije elemente kadra treba smjestati na presjeke linija, nikako u centar. Smještanje subjekata na taj način dinamičnije je nego stavljenje u centar. Kada recimo imamo krupni kadar ljudskog lica, ono što je najvaznije su dakako oči, te je tako najbolje smjestiti ih jednu na presjeku 1/3 odozdo, 1/3 sa lijeve i desne strane, tako da su usta u centru donjeg polja.

 
Vrste montaže
Četvrtak, 10 Travanj 2008
Najjednostavnije rečeno, montaža je spajanje kadrova u cjelinu. Kod ANALOGNE ili FILMSKE montaže radi se o ljepljenju filmske trake posebnim, za tu svrhu stvorenim, prozirnim trakama, a kod ELEKTRONIČKE ili DIGITALNE se promjene kadra rade na kompjuteru uz pomoć adekvatnog softwarea. Tako stvari stoje ako ih tehnički gledamo.
Autorski gledano, radi se o jednom od izražajnih sredstava filma u kojem autor povezujući kadrove u scene i sekvence (za detaljnije objašnjenje pojmova scene i sekvence klik ovdje) stvara smislenu cjelinu, a gledano s umjetničke strane, montaža je završni čin procesa stvaranja filma. Neke od osnovnih vrsta montaže su...
 
Konfiguracija kompjutera i softver potrebni za montažu
Četvrtak, 10 Travanj 2008
ImageMinimum konfiguracije u kojoj je moguća real-time montaža, znači montaža gdje se materijal može editirati i gledati tijekom montaže u realnom vremenu je
- 2 GhZ procesor,
- minimalno 512 RAM-a,
- 128 RAM grafička kartica,
- što više mjesta na hard disku (bar oko 50 GB) za pohranu video materijal koji je poprlično "težak" tj. zauzima dosta mjesta i
- matična ploča sa firewire tj IE 1394 portom, koji služi da bi se kamera spojila sa kompjuterom te se tako video materijal prebacio na hard disk (capturing).
 
Cunterview video radionice u mami
Petak, 04 Travanj 2008
Image
petak 27.6. i  subota 28.6. 

mama, preradovićeva 18
Pripremni materijali (za pročitati i pogledati):
 
Kretanje kamere
Četvrtak, 03 Travanj 2008

Kamera se najcešće nalazi na stativu, čija glava nam omogućava da kameru okrećemo lijevo-desno i gore-dole, ovakvo kretanje kamere naziva se švenk. Švenk lijevo-desno koristimo kada želimo otkriti, ne mjenjajući plan, prostor u kojem se nalazi subjekt ili pokazati odnos u kojem se osobe nalaze (npr. u dijalogu dvoje ljudi rez 'krupni kadar na krupni' može biti zamijenjen švenkom 'lijevo-desno'). Švenk gore dole koristi se kod prikaza visokih objekata, a može dodati i napetost, suspens (npr često koristen švenk sa srednje krupnog ili krupnog kadra lica na ruku sa pištoljem itd).

 
Izvještaj sa večeri 'Transrodnost, pojam i sadržaj'
Petak, 07 Prosinac 2007

ImageIzvještava Gabrijela Ivanov
U srijedu u mami, kao što je zeljkoB na qube-mag.info primijetio, "publika je bila brojna ali i raznovrsna/kvalitetna (aktivisti + prof.Štulhofer + nepoznati mi ljudi)". 30-ak osoba u 2 sata čulo je dosta korisnih informacija, da bi na kraju nagrnula i  pitanja.
Neke od informacija sa predavanja:
Transrodne osobe 'se dijele' na
- transrodne osobe
(kulturno se određuju, one su kulturno dvospolne te se mogu obraćati, osjećati, ponašati, odjevati u suprotnom spolu, ali nemaju nikakvu potrebu za promjenom spola)
- transvestite
(žive u ulozi suprotnog spola, imaju manifestacije na javnim skupovima (drag king, drag queen))
- crossdressere
(podgrupa transvestita, povremeno se oblače u suprotni spol, povezano je i sa seksualnim uzbuđenjem)
- interseksualne osobe
(osobe rođene sa oba spola)
- transeksualne osobe
(osobe koje imaju želju, potrebu i ideju da mijenjaju spol, "da se kompletiraju", jer je njihov identitet u suprotnosti sa spolom u kojem su rođeni)

 
Cunterview.net večer u mami: Transrodnost, pojam i sadržaj
Nedjelja, 02 Prosinac 2007
Image /Terminološka podjela pojmova, transsex, medicinska objašnjenja, rad i postojanje populacije u Srbiji/
srijeda, 5. 12. u 19h
Mama, Preradovićeva 18

Transrodnost je termin koji se odnosi na kulturu, politiku i osobe koje kroz svoj individualni konstrukt identiteta i izrazavanja negiraju i/ili nadilaze drustveno zadate i kreirane spolne i rodne norme i uloge.
Transeksualna osoba je ona transrodna osoba koja ima jasnu zelju i namjeru da promijeni svoj spol, kao i osoba koja je djelomicno ili potpuno modificirala (uključuje fizičku i/ili hormonalnu terapiju i operacije) svoje tijelo i prezentaciju, izražavajući svoj spolni i rodni identitet i osjećaj sebe.
O svemu što vas zanima o ovoj temi imati ćete priliku porazgovarati sa Kristianom koji sudjeluje u radu Gaytena, prvoj grupi podrške transexualnim osobama u regiji, sa sjedistem u Beogradu.
 
Nove radionice u mami 11. i 25. svibnja
Utorak, 24 Travanj 2007

Zbog iznimnog interesa i ugodnog rada u mami na video radionicama 13. i 20. travnja,
na kojima su se savladavale osnove rasvjete, snimanja i montaže,
video radionice u svibnju bavit će se postprodukcijom i postprodukcijskom animacijom video materijala.
I dalje smo u terminima petkom: 11. svibnja i 25. svibnja od 19-22h
kontakt: info(at)cunterview.net

 
Osnove montaže i vrste rezova / rez, jump-cut, cutaway, match-cut, šok rez, neutralni rez...
Utorak, 10 Travanj 2007
ImagePostoje dvije osnovne vrste montaže: linearna (koja se koristila prije) i nelinearna (o kojoj ćemo mi najviše govoriti).

Linearna montaža
je u svojoj osnovi vrlo mehanički proces, jer podrazumijeva korištenje kamere, vcr-a, titlera, video mixera itd. Ova tehnika montaže odvija se linerano, što znači rez po rez (ili serija programiranih rezova) do završetka kreiranja videa.

 
Tko je tko na setu?
Utorak, 03 Travanj 2007
Koliko ste već odjavnih špica filmova pogledali, koliko imena vam je prošlo pred očima bilo u kinu bilo na tv-u? U pitanju je nepoznat ali zasigurno jako velik prirodan broj (iz skupa N, jelte). Evo kratki opis poslova nekih od njih.
 
Snimanje i rasvjeta
Utorak, 03 Travanj 2007

Digitalne kamere koje ćemo koristititi su mini dv kamere. Ove kamere snimaju na mini dv trake dv avi kompresiju. U Europi stanadard koji se koristi je dv PAL standrad koji podrazumijeva 25 frameova/sličica u sekudni.U SAD koristi se dv NTSC standard čiju sekundu cini 29,999 sličica u sekundi. Mini dv kamere uglavnom snimaju u interlaced modu, sto znači da snimaju na PAL-u 50 sličica u sekundi čije linije se preklapaju tj. linija jednog iz jednog framea ulazi u drugi, dakle interlaced sličice ulaze jedna u drugu. No, ako ovu sliku ne deinterlaceamo tj. učinimo da svaka sličica cini jedan frame u onih 25 rezultat će biti nazubljena slika, koja u momentima velikih pokreta u kadru izgleda vrlo loše. O tehinkama deinterlaceiga govoriti ćemo više u dijelu montaže, postprodukcije. No, bitno je napomenuti da deinterlaceing malo "zamuti" sliku te ako u snimci nema prevelikih pokreta ili ako je namjena snimke web streaming nije potrebno raditi deinterlaceing.

 
Planovi i rakursi
Utorak, 03 Travanj 2007

Image
Total
PLANOVI

Total - prikazuje cijelog čovjeka u prostoru ili prostor. Ovaj plan služi za upoznavanje sa prostorom, osobom u odredjenom prostornom kontekstu, tj. mjestom na kojem se dešava akcija. (Uglavom je to establishing shot)

Srednji plan prikazuje veći dio čovjeka ili prostora. Znači prikazuje čovjeka od stopala, koja su blizu donjeg ruba kadra, i tjemena koje je blizu gornjeg ruba kadra. Kao poseban slučaj, čest slučaj srednjeg plana koristi se tzv. američki plan tj ameriken koji prikazuje čovjeka od koljena pa do tjemena. Ova vrsta plana daje prostora za pokret, a također omogućava da drugi likovi uđu u kadar.

 
«« -- « - 1 2 - » -- »»


Prilagođeno pretraživanje

| Powered by NGO studio |
| Be the change you want to see in the world |
2006 - 2013 cunterview.net
Made for Firefox
Use under Creative Commons BY-NC-SA License (Uvjeti korištenja)