Advertisement
Početna stranica
Brze vijesti
Opća kultura
Vox Feminae
Izložbe / Osvrti
Intervjui
Filmska.net
Cunterview radionice
Cunterview jukebox
Festivali
KOLUMNE
Q-fokus
Žene i strip
Cherry F. u malom mistu
BAZA UMJETNICA
Likovna umjetnost
Književnost
Film, video i fotografija
Novi mediji
Glazba
Scenska umjetnost
Primijenjena umjetnost

Saška Rojc
Utorak, 31 Listopad 2006
Image"moj život ne obiluje činjenicama. osim datuma rođenja, možda i datuma diplome, ali ga se ne sjećam točno. da u biografije uvedemo imena naših ljubavnika-ica, imena brodova na kojima smo plovili, gradova i zemalja u kojima smo bili… bilo mi lakše"

Saška Rojc oduševila nas je (imenom i) poezijom na koju smo odmah u govoru nakačili epitet mangurasta, toliko nam se svidjela. Zato ćemo to i podijeliti sa vama. Na knjigomatu možete pročitati prvi i zadnji ciklus pjesama iz zbirke 'puzzlerojc' koja je upravo izašla na dpkm-u.

U knjizi će vjerojatno pisati:
Saška Rojc rođena je 9.2.1977. godine u Splitu. Objavljivala u Temi, Quorumu, Zarezu, Poeziji, Vijencu, na Knjigomatu i 3. programu hrvatskog radija (Poezija na glas).
Zna dosta o vinima, što potvrđuje i diplomom.


Mi smo doznali dodatne stvari i planove koji su, naravno, potpuno mangurasti, ali o njima nekom drugom prilikom. U želji da saznamo nešto više o saški i knjizi priupitali smo je par pitanja i zamolili da nam pošalje fotku. Na kojoj saznasmo da Saška i kormilari.

što nas nije začudilo jer saška često spominje brodove. a ponekad i ribare:

i-vo-lo-la
sviđalo mi se njegovo prezime. volim sve ribare, jer sam s mora. sviđao mi se bijeli konj. sviđao mi se komemorativni centar. i kapa nakrivo. bio mi on baš lola. zgodnooki. zato sam bila on. na priredbama i državnim praznicima, ponekad.

 

a sad, par pitanja i odgovora.

Q: opiši život (tijek života saške rojc) u jednom/dva pasosa?

saška: uh… gotovo sve što sam smatrala zanimljivim, a čega sam se uspjela sjetiti zapisala sam u „puzzlerojcu“. tako da je „puzzlerojc“ jedan autobiografski poetski roman , a može se čitati i kao obična zbirka poezije. život u njemu ne teče linearno, jer ga se tako ni ne sjećamo, naše je sjećanje kao razbijeno ogledalo, puzzle od kojeg slažemo sliku sebe… naravno da tu ima i potpuno izmišljenih „komadića“, pa i tuđih priča, ali ništa više negoli u stvarnosti. filozofiram?! nažalost, meni je puno teže napisati kratku biografiju nego knjigu. ništa moje mi se ne čini dovoljno važnim za takav „dokument“. moj život ne obiluje činjenicama, haha. osim datuma rođenja, možda i datuma diplome, ali ga se ne sjećam točno. da u biografije uvedemo imena naših ljubavnika-ica, imena brodova na kojima smo plovili, gradova i zemalja u kojima smo bili… bilo mi lakše. ovako valjda moram napisati što više knjiga da njihovim naslovima ispišem biografiju.

Q: kad i kako je nastala zbirka pjesama? mora postojati bar nekoliko pričica uz nastajanje bar nekolicine pjesama…

saška: kako pitanja odmiču, to ja više dolazim do zaključka da sam dosadan sugovornik… ajde, nek ti bude: zbirka je nastala u svibnju prošle godine, osim zadnjeg ciklusa kojeg sam nadopisala u listopadu.
nakon jednog užasnog tuluma u makarskoj, a na čuđenje svih prisutnih, u rano jutro
sam sjela u svoj auto i odjurila put splita. tih nekoliko sati meni je bilo jasno da se
želim pod svaku cijenu i što prije dokopati računala i pisati. sljedeći mjesec nisam
registrirala vanjski svijet. hranila sam se i prala, to da.

Q: uskoro ti izlazi poezija na dpkm-u i u meandru. kako je išao taj posao traženja izdavača?

saška: kako je knjiga nastala naprasno i gotovo u jednom dahu, a ja sam bila zadovoljna njom (samo jednu jedinu rečenicu sam promijenila), odlučila sam vidjeti kako „kotira“ kod drugih. ne možeš baš sam sebi biti mjera. a s obzirom da sam gutačica štiva, čitam sve što mi padne pod ruke, znam i sve književne časopise i srodnu literaturu kod nas. poslala sam pjesme onima koje rado čitam i svi su ih objavili. to me šokiralo, jer sam spoznala da uopće nisu šokantne, u što sam na početku naivno vjerovala. s druge strane, dalo mi je i samopouzdanje da ih pošaljem „meandru“, jer sam procijenila da je to najbolji naš izdavač poezije (iako u zadnje vrijeme manje objavljuju), imaju dobre i lijepe knjige. tvrdoglavo nisam htjela nikog osim njih, onako ljubavnički.

čegec se nije javio mjesec dana, a onda je jedan dan stiglo pismo: objavit ćemo! u
međuvremenu sam već potpisala ugovor s krešom pintarićem za elektroničko izdanje,
ali to je sasvim drugi medij, puno pristupačniji, možda i sasvim drugačijim
čitateljima.

toliko za sad od saške. sad pročitajte pjesme koje još niste i kupite knjigu za rođendan, a možete je i kontaktirati na mejl: saskarojc[at]net[dot]hr

 
Prilagođeno pretraživanje

| Powered by NGO studio |
| Be the change you want to see in the world |
2006 - 2013 cunterview.net
Made for Firefox
Use under Creative Commons BY-NC-SA License (Uvjeti korištenja)