Advertisement
Početna stranica
Brze vijesti
Opća kultura
Vox Feminae
Izložbe / Osvrti
Intervjui
Filmska.net
Cunterview radionice
Cunterview jukebox
Festivali
KOLUMNE
Q-fokus
Žene i strip
Cherry F. u malom mistu
BAZA UMJETNICA
Likovna umjetnost
Književnost
Film, video i fotografija
Novi mediji
Glazba
Scenska umjetnost
Primijenjena umjetnost

Snovita podmorja Dijane Nazor
Utorak, 01 Travanj 2008
ImageIzložba 'Oaza' u Galeriji Matice hrvatske, Zagreb.
31. 3. - 14. 4. 2008.
Radnim danom i subotom od 11,00 do 17,00 sati.

Piše: ak. slik. Krešimira Gojanović
Dijana Nazor
predstavila je jučer zagrebačkoj publici svoj novi rad nazvan 'Oaza' u prostorima Galerije Matice hrvatske u Zagrebu. Riječ je o vrlo kompleksnome djelu, slojevitome i bogatome značenjima na sadržajnoj razini, a u tehničko-izvedbenome smislu, njezina multimedijalna, ambijentalna instalacija odiše autorskom zrelošću i visokim profesionalizmom, čemu je svakako doprinijela i autoričina suradnja s kustosicom izložbe i povjesničarkom umjetnosti Višnjom Slavicom Gabout (dio njezina predgovora možete pročitati ovdje) te sa Zorislavom Šojatom i Gordanom Šojat, koji su autori svjetlosne instalacije na Dijaninoj izložbi.

Image    Gradeći svijet jednoga mitskoga podmorja, Dijana Nazor ispunila je prostor galerije svojim ribama-objektima, koje su sastavljene od kamenih oblutaka različitih oblika i veličina, prepletenih i omotanih žicom, u čijoj igri linija prepoznajemo mnogostruke forme peraja, ribljih repova, fragilnih kostura, razigranih pokreta... Njezine ribe dočekuju nas kao nijemi, ali ljupki i gostoljubivi čuvari morskih dubina, taktilno trepereći u prostoru i viseći na tankim nitima, ponegdje grupirane u malim jatima, ponegdje polegnute svojom težinom i monumentalnošću po tlu, koje nas podsjeća na neki izgubljeni koraljni greben, a njihove plešuće sjene na zidovima još dodatno potenciraju dojam plavetne dubine, dočarane i s posebnim svjetlosnim efektima u izvedbi para Šojat. 
    Cijeli je prostor prožet plavetnilom svjetla, čiju mrko-plavu tminu na momente presjeca blijedoplavi, magličasti sjaj te nam se čini kao da smo u potpunosti uronjeni u vodeni element, u njegovu fluorescenciju, gibajuću valovitost morskih pejsaža i njihovih stanovnika, iz čijih kamenih tijela ipak zrači i drevnost, koja nas podsjeća da je more kolijevka života i plodni izvor naše hrane, ali na simboličkoj razini, ono korespondira i s jednim zaštićenim prostorom čovjekove duše, u kojemu imaginacija umjetnice plete svoje priče, poigrava se s iluzijama, istražuje multidimenzionalnost skrivenih značenja i otvara brojna pitanja, kao izazov za naše pojedinačne impresije i katarze.

Image    Vođena razigranošću vlastite imaginacije, Dijana u tom poniranju kroz snovite labirinte svoga podmorja ne daje konačne odgovore, ništa što bismo mogli sažeto percipirati na razini analitičkoga uma, već naprotiv, ona nas blago potiče da zaronimo onkraj poznatih granica, da utišamo u sebi buku svijeta, buku misli i prepustimo se bojama i zvukovima, elementima, praformama, arhetipskim porukama na razinama našeg nesvjesnog, jer simbol Ribe u našoj civilizaciji ispunjen je brojnim značenjima, u raznim mističnim tradicijama, u drevnim kulturama, kao i u onim 'novodobnim', ribe simboliziraju skriveno obilje, početak i kraj, pradavne korijene našega bića kojima se uvijek iznova vraćamo, jer spoznajemo da ništa od svijeta nismo vidjeli, dok nismo postali sposobni uroniti i spoznati svjetove u sebi, svjetove duše. 
Image    No čarolija njezina svijeta ima i svoje naličje, otjelotvoreno u neumitnoj prolaznosti: krećući dalje kroz njezino podmorje, dublje u prostorije, tama oko nas postaje gušća, riblja tijela više nisu rasplesana, već polegnuta po tlu, zarobljena u rešetkastim konstrukcijama, te bistrolike ljepotice s početka priče nisu više žive, već onemoćale, okamenjene snatre svoj posljednji san, dok nas
mrko-zelena svjetlosna instalacija podsjeća na jata mrtvih ribljih tijela, kao da je prelijepo podmorje onečišćeno; ono više nije zaštićeni prostor, u njega je prodrlo nešto strano, zasićenost i buka svijeta, njegova golema glad, njegovi otrovi i otpadi, neke mračne struje, tmurnije perspektive...
    Naš svijet, naša duboka podmorja ranjiva su u svojoj ekoravnoteži pred tim surovim utjecajima civilizacije koja bespoštedno guta svoja bogatstva, svoje prirodne ljepote i darove, mi osjećamo tu duhovno-ekološku prijetnju koju nam Dijana dočarava drugačijim emocionalnim ritmovima svojih konstrukcija, na samome dnu podmorja, skriveni u tami postajemo svjesni kako je lako izgubiti ono najvrjednije što imamo, i kako je lako podcijeniti ono što nam je bilo najvrjednije. No kao što je Riba simbol početka i kraja koji se susreću u jednoj točki, ova tamna vizija ipak nije konačna presuda: još uvijek se možemo osvrnuti unatrag, kroz vraćanje praizvoru možemo otkriti izgubljenu čistoću plavetnih dubina - kao sjećanje, viziju, kroz boju, svjetlo, miris i zvuk, možemo je utkati u našu inspiraciju, možemo još uvijek preporoditi sebe i prirodu oko nas.

Image
Gordana i Zorislav Šojat, Dijana Nazor, Višnja Slavica Gabout
    S tom porukom kako još uvijek nije kasno da pročistimo svoje izvore i dubine, u jednoj ozbiljnoj posvećenosti, u dubokome spoznavanju ljepote i prolaznosti, Dijana Nazor dala nam je na ovoj izložbi djelo izuzetne zrelosti, profinjenosti i jasnoće, a u likovnome smislu potaknula je intrigantno povezivanje svjetla i materije, staroga i novoga, slučajnosti i drvenosti, mrkoga kamena i plavičaste, vodene fluidnosti.  
                
     


Biografija       

      Dijana Nazor rođena je 1971. godine u Splitu, gdje je 1990. završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Godine 1995. diplomirala je na studiju likovne umjetnosti, na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja u Splitu (danas Umjetnička akademija) te stekla zvanje profesorice likovne kulture - restauratorice. Iste godine dobila je nagradu fakulteta. Bavi se slikarstvom, likovnim oblikovanjem i ilustracijom. Skupno izlaže od 1993., a samostalno od 1995. godine. Sudjelovala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu.     
       Od 2004. radi kao konzervatorica-restauratorica slika u Hrvatskome restauratorskom zavodu. Godine 2006. stručno se usavršavala u Parizu u atelijerima Cité Internationale des Arts, kao stipendistica Hrvatskoga društva likovnih umjetnika.
      Članica je HDLU-a, LIKUM-a, Fotokluba Zagreb i Međunarodnoga društva za obrazovanje putem umjetnosti - InSEA. Godine 2006. sudjelovala je na europskome kongresu InSEA-e, s predavanjem i izložbom dječjih likovnih radova. Koautorica je udžbenika za likovnu kulturu za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole i priručnika za učitelje 'Pogled, potez' (Zagreb, Profil, 2007./2008.). Od 1999. voditeljica je likovno-kreativnih radionica za djecu, a od 2006. i onih za odrasle.
 
Prilagođeno pretraživanje

| Powered by Joomla and NGO studio |
| Be the change you want to see in the world |
2006 - 2013 cunterview.net
Made for Firefox
Use under Creative Commons BY-NC-SA License (Uvjeti korištenja)