Advertisement
Početna stranica
Brze vijesti
Opća kultura
Vox Feminae
Izložbe / Osvrti
Intervjui
Filmska.net
Cunterview radionice
Cunterview jukebox
Festivali
KOLUMNE
Q-fokus
Žene i strip
Cherry F. u malom mistu
BAZA UMJETNICA
Likovna umjetnost
Književnost
Film, video i fotografija
Novi mediji
Glazba
Scenska umjetnost
Primijenjena umjetnost

Otkačeni zvjerinjak Sonje Gašperov
Ponedjeljak, 05 Siječanj 2009
Image
Sonja Gašperov i Cyber ZOO
Piše: Olja Savičević Ivančević
Sonja Gašperov: Cyber Zoo (Algoritam, 2008.)
Prvo poglavlje (PDF, 11 stranica)

Gdje god vidite ime Sonje Gašperov (Split, 1982), bilo da je riječ o stripu, ostalim vizualnim umjetnostima ili književnosti, očekujte nešto neočekivano. Zabavno, inovativno, angažirano, i u tom poetičkom, etičkom i estetskom smislu radikalno. Koliko radikalno? Sonja je prava ugroza za građanski moral i estetiku iz dnevnog boravka.

Na ovaj ili onaj način tradicijom i povišću pritrujenoj domaćoj literarnoj sceni, pojava ove mlade, svestrane umjetnice (koja za život privređuje kao asistentica na splitskoj Umjetničkoj akademiji), čini se samonikla i egzotična.

Estetika Sonje Gašperov, koja nije drugo doli njen svjetonazor, ponajviše duguje suvremenom stripu, kao, uostalom, i njezin likovni rad. Tako da se za ovu autoricu s pravom može reći da je pojam hibridni žanr u literaturi proširila i dopunila novim značenjima.

Image"Cyber ZOO" dobiva dodatnu kvalitetu kad se čita pokraj kompjutera, uz podršku Sonjinog bloga (http://cyberzoo.blog.hr/). Ovdje možemo zbilja govoriti o hipertekstu, ali može asocirati i na multimedijalnu slikovnicu ili čak didaktičku dekicu za odrasle. Da pojasnim: dok simultano uz čitanje neke od 22 kratke priče, slušamo anđeoske glasove, gledamo fotografije sirotog Rikija i foto sesion Prokletih Bambija ili pratimo strip tablu Vučina, to iskustvo možemo poistovjetiti s prvom intelektualnom avanturom. Jer sve je kod Sonječke (to joj je, naime, nick) inteligentno i infantilno, sve je mračno i smiješno, baš kao u djetinjstvu. S tim da se radi o smijehu koji ne dolazi iz trbuha nego iz čeonog režnja.

Protagonisti Cyber ZOO-a su djevojčica-žena imenom Divota (prvi dio romana je svojevrsni Divotin bildungs), te, uz ljudske epizodiste, familiju i prijatelje, čitav zbor vukova, pasa, vjeverica, peradi i papkara, i pokoje čudovište poput male žute kokoši s crvenim okom. Junaci Cyber ZOO-a govore specifičnim jezikom stripa, nedostaje im samo stripovski oblačić. Jezik je ovdje i sredstvo raspoznavanja, identifikacije i diskriminacije, pa oni koji dolaze u ZOO iz vanjskog zvjerinjaka obično izgovaraju smiješne fraze ispražnjene od značenja. Sonjin ZOO je, naravno, simulakrum i personifikacija suvremenog svijeta ljudi, malo simpatičniji svijet od ovog stvarnog, ali zato često gurnut do granice ekstrema. Pa i preko te granice.

Ova zbirka priča po duhovitosti, zaigranosti, infantilnoj satiri i sarkazmu, transponiranju adolescentske ikonografije, koketiranju s trešom, te ilustracijama unutar korica, podsjeća na knjige Pustolovine Glorie Scott  Mime Simić i Sloboština Barbie Maše Kolanović. A kada njima pridružimo Marijanu Ogrestu, također jednu od pobjednica Prozaca, Algoritmove nagrade za mlade pisce koju je Sonja Gašperov dobila upravo za ovaj rukopis, možemo naslutiti novi trend u našoj najmlađoj prozi koji, iako vezan uz ženska autorska imena, stoji u opreci s dosadašnjim poimanjem ženskog pisma. Dapače - ruga mu se!

Mada se radi o bitno različitim autorskim pristupima, ovdje bi mogao, zbog prevođenja iskustava konceptualne umjetnosti u literaturu biti spomenut  Zlatan Dumanić.
Bilo je i ranije kod nas nekih pionirskih nastojanja da se knjiga polinka s ekranom, međutim kod Sonje Gašperov u kontekstu ili podtekstu objedinjeno je sve spomenuto, a opet su njene proze više od zanimljivog eksperimenta, jer mogu funkcionirati i kao obične priče i ostati podjednako autentične i originalne.

Iako neke od njih kod čitatelja izazivaju nelagodu i definitivno spadaju u ekstremnu literaturu, Gašperov je u izvedbi suptilna i izrazito artificijelna, istinska estetičarka  ružnog vremena. U tom ključu valja i čitati ovu knjigu. Njena Divota nije vulgarna, ali je zato uvijek nepoćudna i nećudoredna.

Danas kad strip preko grafičke novele doživljava novi uzlet, ova bi proza morala naći svoje poklonike. Cyber ZOO pretpostavlja postojanje čitatelja sa solidnom općom (pop)kulturom, izraženim smislom za crni humor i dobrim želucem (takvoga koji je dite u duši, ili barem - pošteni vučina).


Tekst je prvotno objavljen u Slobodnoj Dalmaciji.
Više o Sonji Gašperov i njenim projektima na blogovima: sonjecka.blog.hr i majice.blog.hr
 
Prilagođeno pretraživanje

| Powered by Joomla and NGO studio |
| Be the change you want to see in the world |
2006 - 2013 cunterview.net
Made for Firefox
Use under Creative Commons BY-NC-SA License (Uvjeti korištenja)