Advertisement
Početna stranica
Brze vijesti
Opća kultura
Vox Feminae
Izložbe / Osvrti
Intervjui
Filmska.net
Cunterview radionice
Cunterview jukebox
Festivali
KOLUMNE
Q-fokus
Žene i strip
Cherry F. u malom mistu
BAZA UMJETNICA
Likovna umjetnost
Književnost
Film, video i fotografija
Novi mediji
Glazba
Scenska umjetnost
Primijenjena umjetnost

Zelene vrpce Naste Rojc i Stjepana Lahovskog
Utorak, 17 Travanj 2007
Image
Nasta Rojc (1883. - 1964.)
Izložba:
Zelene vrpce - Samoreprezentacijski radovi Naste Rojc i Stjepana Lahovskog iz zbirke dr. Josipa Kovačića
19. travnja - 13. svibnja 2007. svakim danom od 11- 18h
Hrvatski muzej arhitekture HAZU
Ivana Gorana Kovačića 37, Zagreb
Otvorenje: 19. travnja 2007. u 19h
Autorica izložbe: Mr.sc. Leonida Kovač
U nastavku više o izložbi i putokaz do muzeja...


Nedavno je dr. Kovačić Muzeju suvremene umjetnosti donirao petnaest slika Stjepana Lahovskog (1902. - 1989.), umjetnika koji za života nije imao niti jednu samostalnu izložbu, a retrospektivna mu je izložba priređena posthumno, 1995. u Modernoj galeriji u Rijeci.

Image
Autoportret (1925), Nasta Rojc
Za razliku od njega, Nasta Rojc (1883. - 1964.) bila je cijenjena i priznata umjetnica već i na samom početku svoje slikarske karijere, a nakon smrti njezino je djelo gotovo zaboravljeno. Primjerice, 1927. godine samostalno izlaže u londonskoj Gievs Art Gallery, a časopis Time donosi pozitivnu recenziju izložbe. Izložba Zelene vrpce: Samoreprezentacijski radovi Naste Rojc i Stjepana Lahovskog, predstavlja radove dvoje umjetnika koji su u svom djelovanju bili zaokupljeni izvedbom autoporterta, odnosno problematiziranjem kategorije identiteta: kako slikarskog, tako i osobnog.


Popratna događanja izložbe sastoje se od
predavanja Leonida Kovač:
'Transgresije normativnog moderniteta'
u četvrtak, 10. svibnja 2007.
(17.00 sati, Hrvatski muzej arhitekture HAZU)

i likovne radionice fotografkinje Ana Opalić na temu autoportreta namjenjenu srednjoškolskom uzrastu koju će voditi u subotu, 5. svibnja 2007. u 16.00 sati.

Image
Autoakt pred vizijom (1908), Nasta Rojc
Dvojezični katalog (hrvatski i engleski sadrži)  razgovor s kolekcionarom dr. Josipom Kovačićem, tekst Leonide Kovač 'Zemljopis i zakašnjenja' te reprodukcije izloženih djela i arhivske građe.

Zagrebački kolekcionar dr. Josip Kovačić posjeduje zbirku koja sadrži više tisuća umjetnina nastalih tijekom 19. i 20 stoljeća. Glavninu njegove zbirke čine djela hrvatskih autora i autorica, nadasve onih čijim opusima nacionalna povijest umjetnosti nije posvetila osobitu pozornost i koji se rijetko nalaze u muzejskim i galerijskim zbirkama. Jedan segment zbirke po svom je sadržaju jedinstven u svijetu. Naime, dr. Kovačić sustavno skuplja djela hrvatskih slikarica rođenih u 19. stoljeću, a više od tisuću slika, skulptura i grafika iz tog segmenta svoje zbirke donirao je 1988. godine gradu Zagrebu.

 

 

Image
Spajam kontinente (1908), Nasta Rojc
Leonida Kovač: Zemljopis i zakašnjenja
ulomak iz teksta

U kontekstu postavljanja pitanja o tome što umjetnost jest, te nadalje što je znanost o umjetnosti koju nazivamo poviješću umjetnosti, slučajevi Rojc i Lahovsky pokazuju se upravo paradigmatičnima, jer naime, takozvana stilska nekonziztentnost, kao temeljno i permanentno obilježje rada Stjepana Lahovskog, te takozvani anakronizam (utemeljen na simbolističkoj tradiciji) u opusu Naste Rojc, desetljećima su bili razlogom isključivanja ovih opusa iz povijesnih pregleda tokova hrvatske umjetnosti 20. stoljeća. Ovi paradigmatični slučajevi, nedostatak kritičke, odnosno institucionalne recepcije, mogu zahvaliti činjenici da čitljivost performativa tih specifičnih umjetničkih produkcija izmiče dosegu modernističke paradigme na kojoj se temelji disciplina povijesti umjetnosti. Naime, u slučaju proučavanja povijesti umjetnosti devetnaestog i dvadesetog stoljeća, dominantna je paradigma poistovjećena s modernističkom poviješću umjetnosti, a ta je ne samo manjkava, već je moguće dokazati i njezino ideološko djelovanje kojemu je cilj ograničiti ono o čemu se može ili ne može raspravljati, a odnosi se i na stvaralaštvo i na recepciju umjetnosti.Image
Automodel za ženski torzo (1937) / Trostruki automodel sa šeširom (1935) / Autoportret, Stjepan Lahovsky


Image

Kako stići do muzeja:
Izložba: Zelene vrpce - Samoreprezentacijski radovi Naste Rojc i Stjepana Lahovskog iz zbirke dr. Josipa Kovačića
19. travnja - 13. svibnja 2007. svakim danom od 11- 18h
Hrvatski muzej arhitekture HAZU,
Ivana Gorana Kovačića 37, Zagreb


 
Prilagođeno pretraživanje

| Powered by Joomla and NGO studio |
| Be the change you want to see in the world |
2006 - 2013 cunterview.net
Made for Firefox
Use under Creative Commons BY-NC-SA License (Uvjeti korištenja)