Advertisement
Početna stranica
Brze vijesti
Opća kultura
Vox Feminae
Izložbe / Osvrti
Intervjui
Filmska.net
Cunterview radionice
Cunterview jukebox
Festivali
KOLUMNE
Q-fokus
Žene i strip
Cherry F. u malom mistu
BAZA UMJETNICA
Likovna umjetnost
Književnost
Film, video i fotografija
Novi mediji
Glazba
Scenska umjetnost
Primijenjena umjetnost

Izložba Dijane Nazor: Pariške šetnje
Ponedjeljak, 18 Kolovoz 2008
Image 

Š e z d e s e t   d a n a   u   P a r i z u

Otvorenje: utorak, 19. kolovoza 2008.  u 19.30 sati
u Galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/III., Zagreb

Izložba se može pogledati do 1. rujna 2008.
radnim danom od 9 do 16 sati, a utorkom od 19 do 21 sat
 
 
Pariz nije nikada nikoga ostavio ravnodušnim. On je oduvijek plijenio svojom ljupkošću — charme — romantikom, svojom poviješću i umjetnosti, veličanstvenim građevinama, pismenošću (glasovito pariško veleučilište iz devetog stoljeća, zatim čuvena Sorbonna) brojnim muzejima, modnim prijedlozima, spektakularnim noćnim životom i večernjim zabavama; svojom svjetlošću, zbog čega ga i zovu gradom svjetlosti. A svjetlost je i fotografija, pa nije čudo da je upravo tu 1827. osvanula prva fotografija(Joseph Nicéphore Niépce), da je tu Louis Jacques Daquerre javnosti predstavio prvi fotografski proces — dagerotipiju.
 
Image
 
Osobnost i kreativnost dvije su osnovne osobine Pariza.  Pariz nije ostavio ravnodušnom ni našu članicu i mladu umjetnicu Dijanu Nazor, koja je u njemu proživjela, kako sama kaže, šezdeset prekrasnih dana 2006. godine kad je bila na stručnom usavršavanju, u atelijerima Cité Internationale des Arts.

Pored brojnih obaveza, Dijana je slobodno vrijeme iskoristila za duge šetnje i fotografiranje. Tako je nastao opus od više tisuća fotografija, njenih dnevničkih fotografskih zapisa, od kojih je izdvojila 54 za ovu izložbu.

U tim pariškim danima fotoaparat je bio njen jedini vjerni pratitelj i blok sa fotografskim skicama. On je bio i instrument intuicije i slobode kojim ježeljela zabilježiti te nezaboravne trenutke. Zato se može s pravom reći da je Dijana Nazor upoznala i doživjela Pariz, promatrajući ga kroz objektiv kamere.
 
Image
 
Ako ne možete otići u Pariz da uživate u neposrednom kontaktu s tom europskom prijestolnicom umjetnosti i svjetlosti, bit će dovoljno pogledati Dijanine fotografije i pritom pročitati brojne zapise naših suvremenica i suvremenika, kao što su pisci Sibila Petlevski, Ivica Prtenjača, Dino Milinović, Damir Karakaš, Kruno Čudina i drugi.
 
Kad je riječ o izložbi, nije potrebno mnogo riječi. Fotografija, kažu, zamjenjuje tisuću riječi; još kada se iz toga može iščitati autorska crta i stav - fotografiju smatram potpunom.
 
Image
 
Dijanine fotografije su upravo to, one su ujedno i ilustracija priče o Parizu - informativne, opisuju događaje, bilježe trenutak, pokret, osjećaj - sve onošto je njeno oko previdilo. Iz ovih i ranijih fotografija, kao i iz njenih umjetničkih radova može se iščitati Dijanina umjetnička biografija, putovanja, njen pedagoški angažman,socijalna angažiranost, lirski talent i slobodni duh koju je stalno inspirira.

Njene fotografije na ovoj izložbi nisu samo dokumenti i informacija o Parizu, ne su i pravi umjetnički doživljaj koji u nama pobuđuje i ljepotu i onaj čestozatomljeni emotivni naboj.

Ako želite onaj pravi, izvorni Pariz, naći ćete ga na ovoj izložbi.
 
Iz predgovora Vinka Šebreka
Pokrovitelj izložbe: Zagrebački fotokino savez
 
Prilagođeno pretraživanje


| Powered by NGO studio |
| Be the change you want to see in the world |
2006 - 2013 cunterview.net
Made for Firefox
Use under Creative Commons BY-NC-SA License (Uvjeti korištenja)