Advertisement
Početna stranica
Brze vijesti
Opća kultura
Vox Feminae
Izložbe / Osvrti
Intervjui
Filmska.net
Cunterview radionice
Cunterview jukebox
Festivali
KOLUMNE
Q-fokus
Žene i strip
Cherry F. u malom mistu
BAZA UMJETNICA
Likovna umjetnost
Književnost
Film, video i fotografija
Novi mediji
Glazba
Scenska umjetnost
Primijenjena umjetnost

Tea Hatadi: Trokut
Ponedjeljak, 16 Studeni 2009
17.11. - 5.12.2009
Studentski centar - Kiosk (Iza galerije SC)
Otvaranje izložbe u utorak 17.11. u 19:05h

 
ImageTea Hatadi se u svojem radu već duže vrijeme bavi ratnom tematikom u umjetničkom kontekstu i razvija opus pod nazivom Museum of softwar - work in progress.

Ova izložba je nastavak tog procesa, a sam rad obrađuje temu promjenjivog životinjskog arhetipa i upotrebe simbola sa svrhom obilježavanja ljudi u kontekstu prvog i drugog svjetskog rata.

Tri slike koje predstavljaju mačku, štakora i žabu vezane su uz anegdote iz prvog svjetskog rata te su izrađene od umjetnog krzna, materijala koji je u ranijim radovima Tea koristila za oblikovanje tenkova. Ovdje materijal također ima ulogu promjene konteksta.

Ispred prostora u kojem su izložene slike nalazi se u zemlji iskopan trokut vrhom okrenutim prema dolje te ispunjen žarom koji gori samo tijekom otvorenja izložbe, a nakon toga se pretvara u zgarište naglašavajući „prolazno-spomenički“ karakter rada.

Trokut je preuzet kao znak koji su tijekom drugog svjetskog rata nosili zarobljenici u koncentracionim logorima. Boja trokuta svrstavala ih je u jednu od nekoliko nepoželjnih manjina koje su predstavljale prijetnju nacističkom poretku. Neke od tih boja nalaze se na slikama kao pozadina.

Ako bismo osjetilno zakoračili u prvi svjetski rat naletjeli bismo na kontrast hladne, vlažne zemlje i užarenog plamena, koji iz trokuta na izložbi grije posjetitelje u ovo kasno jesensko vrijeme na početku stoljeća, dok svijetom opet hara epidemija gripe praćena gospodarskom krizom. Oksimoron često prisutan u Teinim radovima ovdje je u službi oslobođenja elemenata (trokuta, boja i životinja) od negativnog značenja koje im je pridodano u prvoj polovici prošlog stoljeća. 
 
 
Igor Juran

                                                                                                              
 
Prilagođeno pretraživanje


| Powered by NGO studio |
| Be the change you want to see in the world |
2006 - 2013 cunterview.net
Made for Firefox
Use under Creative Commons BY-NC-SA License (Uvjeti korištenja)