Advertisement
Početna stranica
Brze vijesti
Opća kultura
Vox Feminae
Izložbe / Osvrti
Intervjui
Filmska.net
Cunterview radionice
Cunterview jukebox
Festivali
KOLUMNE
Q-fokus
Žene i strip
Cherry F. u malom mistu
BAZA UMJETNICA
Likovna umjetnost
Književnost
Film, video i fotografija
Novi mediji
Glazba
Scenska umjetnost
Primijenjena umjetnost

Kako čitati stripove na računalu?
Ponedjeljak, 08 Prosinac 2008
ImageŽivimo u doba kada pristup informacijama nikada nije bio brži i interaktivniji. Vijesti čitamo na internetskim portalima te ih istodobno komentiramo na forumima, a informacija postaje zastarjela već poslije nekoliko sati. Novine u papirnatome obliku samo ovlaš prelistamo u kafiću, više zbog navike, jer smo sve relevantne informacije pročitali još jučer poslijepodne.

Sveopća digitalizacija nije izbjegla ni medij stripa – po cijelome svijetu postoje skupine entuzijasta koji omiljene stripove po nabavi skeniraju i pretvaraju u format pogodan za čitanje na ekranu računala.

Dakako, postoje i stripovi koji primarno izlaze i dostupni su na online stranicama, ali to su opća mjesta kojima se nećemo baviti u ovome članku, već ćemo prijeći odmah na ŠTO & KAKO.


ŠTO:

Prva stvar koja vam treba jest program kojim ćete čitati strip, a naziva se Comic Display. Riječ je o jednostavnom programčiću od 1.8 MB koji omogućuje čitanje tzv. CBR formata, tj. fajlova s ekstenzijom .cbr u kojima se najčeće nalaze skenirani stripovi. Program, također, nudi mogućnosti smanjivanja i uvećavanja, slike, podešavanja kontrasta i drugih pogodnosti za ugodno čitanje.


KAKO:

Comic Display je freeware, dakle, besplatan program koji možete skinuti na sljedećem linku:
http://www.geocities.com/davidayton/CDisplay

A gdje ćete naći stripove u tom formatu?
Odgovor potražite na:
www.cunterview.net/index.php/Opca-kultura/Kako-skidati-stvari-s-neta.html

Dakako, užitak u čitanju stripa nikada nije isti kao kada u ruke uzmemo originalni papirnati primjerak. Osjećaj psihološke ugode koji nam donosi listanje šarenih stranica, dok zavaljeni sjedimo na udobnom kauču, a do nosnica nam se probija miris tiskanoga papira, dio je ukupnoga doživljaja stripa.

Međutim, u našim uvjetima, kada nam željeni primjerak često nije dostupan ni fizički (nema ga u prodaji!), a ni financijski, čitanje stripa na računalu pruža dobru alternativu.

A za strip koji nas doista oduševi uvijek ćemo se potruditi da ga imamo i na (ne-virtualnoj) polici!


Savjetuje: Dr.Voo
 
Prilagođeno pretraživanje

| Powered by NGO studio |
| Be the change you want to see in the world |
2006 - 2013 cunterview.net
Made for Firefox
Use under Creative Commons BY-NC-SA License (Uvjeti korištenja)