Advertisement
Početna stranica
Brze vijesti
Opća kultura
Vox Feminae
Izložbe / Osvrti
Intervjui
Filmska.net
Cunterview radionice
Cunterview jukebox
Festivali
KOLUMNE
Q-fokus
Žene i strip
Cherry F. u malom mistu
BAZA UMJETNICA
Likovna umjetnost
Književnost
Film, video i fotografija
Novi mediji
Glazba
Scenska umjetnost
Primijenjena umjetnostTransfuzija vedrine - Intervju sa Gwen Haworth
Nedjelja, 22 Veljača 2009
Image
Gwen Haworth
Gwen Haworth je tridesetšestogodišnja vrhunska queer osoba iz Vancouvera u Kanadi. Rođena kao Steven, ta je psihologinja i filmska producentica u svojoj 27. godini odlučila promijeniti spol i o tome snimila dokumentarac. She's a Boy I Knew je intimna priča o njenoj tranziciji iz muškarca u ženu, oda njezinoj obitelji i prijateljima koji su to prošli s njom i uz nju. Film je 2007. na Vancouver International Film Festivalu nagrađen od publike i žirija, još uvijek obilazi festivale, a nedavno je izašao i DVD u distribuciji Outcast Filma.
 
Prostor zdravog dizajna
Subota, 31 Siječanj 2009
"It was not simply an attempt to sell clothes and profiteer. It was also a celebration of our independence." Russell Waterman
Image
Darko Dominik, vlasnik Prostora
Prostor je mjesto okupljanja zaljubljenika u umjetnost. Želja mu je potaknuti inovativnost i svijest o trenutačnoj lokalnoj kulturi življenja. Naš manifest ima za cilj nadahnuti novim idejama, stvarati kreativne suradnje, prijateljstva i nuditi zanimljive proizvode. Cilj nam je promicati nezavisne autore i umjetnike koji su svim srcem odani svojem stvaralaštvu i umijeću. Kroz naš prodajno-izložbeni prostor, ekskluzivnu ponudu odjeće i dodataka nezavisnih dizajnera i manufaktura, knjiga, nosača zvuka i zdrav odabir dizajniranih proizvoda različitih autora, smješteni u središtu Zagreba, obraćamo se raznolikoj publici.
 
Zinaida Gippius: ruska pionirka cross dressinga
Ponedjeljak, 22 Prosinac 2008
Piše: Ivana G. Kovačić

Ruska književnica i kritičarka Zinaida Gippius rodila se 1869. u gradu Belev, u Tulskoj guberniji, gdje joj je otac službovao kao pravnik. Ubrzo nakon njenog rođenja obitelj se počinje često seliti po Rusiji. 1881. umire joj otac. Bolovao je od tuberkuloze koja je kasnije i njoj dijagnosticirana, zbog čega se obitelj selila na Krim, potom Kavkaz. Zinaida uslijed takvih okolnosti nije stekla formalno obrazovanje, čitala je i učila kući, sama i s privatnim učiteljima. Pisala je, pak, oduvijek, od dnevnika do šaljivih stihova na račun svoje obitelji, te je ubrzo prozvana "poetesom" i kao magnet počinje privlačiti druge pjesnike.
 
Baš ti, baš tu Mirande July
Ponedjeljak, 01 Prosinac 2008
Piše: Ivana G. Kovačić

Normalna žena na mome bi mjestu sad otišla svom dečku. Došla bi k njemu i briznula u plač, a on bi joj dodavao rupčiće, ona bi i dalje plakala, i ne bi joj palo na pamet da bi se zapravo trebala razdragano smijati i smješkati jer je njezin dečko realno fizičko biće s kojim prebiva na istoj razini stvarnosti, kaže lik iz priče Vodili smo ljubav 2003. koja najbolje sublimira queer supstancije zbirke Baš ti, baš tu.

To je metanarativna priča u kojoj Miranda govoreći o pisanju, ostavljanju, vraćanju i kretanju u tom krugu dobiva sumu sna u prostoru nepodudarnosti okvira mašte i stvarnosti. Sva njihova nepodudarnost stane u jednu rečenicu kojom se krug okreće: Kad ostaviš nešto prekrasno zbog nečeg stvarnog, strašno griješiš. Na tim je «greškama» ona naučila/izgradila svoju poetiku šlapkanja, mjesečarenja po prostoru gdje se okviri razilaze, neplaniranog isprobavanja tuđih cipela i ostalih gegova po kojima je već poznata široj publici i filmom Ti i ja i svi koje poznajemo.
 
Lezbijska zimnica ideja: intervju s Helenom Janečić
Srijeda, 19 Studeni 2008
U četvrtak, 20.11.2008. u Galeriji  SC bit će otvorena prva hrvatska samostalna izložba Helene Janečić, umjetnice i aktivistice iz Osijeka. Slikarstvo je studirala u Americi, diplomirala na Likovnoj akademiji u Zagrebu 2007. u klasi profesora Igora Rončevića.
 
Iz kaljuže na pobjednički tron
Ponedjeljak, 11 Kolovoz 2008
Image
Sa domaćeg terena
Piše: Ivana G. Kovačić

Lezbijski nogometni tim Bura osvojio je srebro na natjecanju EuroGames u Barceloni (24.-27. srpanj 2008.), kao i lani na istome natjecanju organiziranome u Antwerpenu. Riječ je o takmičenju u raznim sportovima za osobe homoseksualne orijentacije iz cijele Europe. Bura je već sudjelovala na velikim sportskim susretima: 2006. na gay olimpijadi u Chicagu, a prije toga na G&L svjetskome nogometnome prvenstvu u Kopenhagenu (4. mjesto) te na manjim turnirima u Milanu i Beču.
 
Ormar je za odjeću, a ne za ljude
Nedjelja, 06 Srpanj 2008
Image
foto: Kristijan Horvat
Pišu: Ivana G. Kovačić i Tanja Topolovec

Zagreb Pride 2008. obilježilo je nešto što prijašnjih godina nije bio slučaj, a to je izostanak  karnevalizacije seksualnih identiteta koja redovito privuče svu pažnju medija, bar što se tiče vizualnog efekta. Ničeg takvog ove godine nije bilo za izolirati u  tv-prilozima i novinama, u fokus se nisu mogli staviti pojedinci u kupaćim gaćama ili drag queenovi. Sve se dakle svelo na kućne ormare, i da citiram jedan od udarnih pride slogana 'ormar je za odjeću, a ne za ljude', toga se u modnom smislu držalo.
 

Prilagođeno pretraživanje


| Powered by NGO studio |
| Be the change you want to see in the world |
2006 - 2013 cunterview.net
Made for Firefox
Use under Creative Commons BY-NC-SA License (Uvjeti korištenja)