Advertisement
Početna stranica
Brze vijesti
Opća kultura
Vox Feminae
Izložbe / Osvrti
Intervjui
Filmska.net
Cunterview radionice
Cunterview jukebox
Festivali
KOLUMNE
Q-fokus
Žene i strip
Cherry F. u malom mistu
BAZA UMJETNICA
Likovna umjetnost
Književnost
Film, video i fotografija
Novi mediji
Glazba
Scenska umjetnost
Primijenjena umjetnost

Klopka za naivne
Ponedjeljak, 09 Ožujak 2009
ImagePiše: Maja Hrgović

Uobičajena medijska prevlast muškaraca u političkim i ekonomskim rubrikama dnevnih novina prošlog je tjedna bila nešto manje napadna, nešto manje opresivna. U nekoliko dana prije osmog marta na onim prvim stranicama novina, rezerviranima za "ozbiljne" teme, drčili su se naslovi koji, puni pravovjernog bijesa, upozoravaju na niže plaće žena u državnoj upravi u odnosu na muškarce, udivljeno navode primjere heroj-žena zbog kojih će muškarci tražiti ravnopravnost; i uopće, emancipirano pozivaju na poštivanje ljudskih prava žena.


Prisutnost žena u medijima - inače svedena više-manje na crnu kroniku i razgolićene fotografije u mozaičnim rubrikama - prigodno se povećala za Osmi mart, pa je vjerojatno za nekoliko postotaka narastao onaj tradicionalni sedam-postotni udio žena u političkim temama. Iako diktirana jednokratnom prigodničarskom pobudom - i time lišena nade u značajniji doseg - ta je promjena razveselila mnoge. Naivno su nasjeli svi koji čitaju samo naslove i "ono podvučeno".

Razmjeri zablude postaju, međutim, jasniji kad se pročitaju i tekstovi ispod naslova. U nekima od njih moguće je pronaći upravo sablažnjivu količinu zakamufliranih (često neosviještenih) seksizama i podcjenjivačkog, patronizirajućeg tepanja. Najviše peče ovo potonje -jer je najperfidnije.

Uzmimo za primjer novinarske tekstove o konferenciji za novinare koju je u petak 6. ožujka sazvao HNS, a koja je za temu imala ulogu i angažman žena u javnom političkom životu i nadolazećim lokalnim izborima. O ozbiljnim temama - tome kako je Zagreb izgubio svoje kulturne simbole, o oronuloj povijesnoj jezgri i spomenicima, o tome kako se u metropoli posao ne može dobiti preko natječaja, o bijednom šestpostotnom sudjelovanju žena u lokalnim tijelima te o svojim iskustvima u javnom životu - govorile su na toj konferenciji Andrea Zlatar Violić, Snježana Bujan, Ljiljana Koci, Marina Rajković Marinović. Sve redom ozbiljne političarke.

Možda zato jer ne drže da je angažman žena u politici tema vrijedna dostojanstvene obrade, novinari koji su izvještavali s tog događaja proželi su svoje (simpatično neozbiljne) tekstove prpošnom ironijom. I tekst u gradskoj rubrici subotnjeg izdanja Novog lista, i onaj koji je u petak, netom nakon presice, objavljen na portalu Javno.hr, već u prvoj rečenici spominju zapostavljeni "ljepši spol", a ta se proizvoljna komparatistička floskula širi dalje obama člancima kao peronospora zapuštenim vinogradom.


ImageNije li ta ofrlje ispucana sintagma pljuska političarkama koje se zalažu za pravedniji raspored političke moći? Može li ikome inteligentnom laskati novinarov dobrohotni prijedlog da "jači spol" onome drugome - dakako, slabijemu - što češće upućuje kompliment "dobro izgledaš"? (Zaista, tom je sugestijom zaključen jedan izvještaj s HNS-ove presice.) I nisu li, kad se govori o ovako ozbiljnoj društvenoj temi koja nas se sviju tiče, frazetine poput slabiji/nježniji/ljepši spol upravo u funkciji njezina diskreditiranja?

Konačno, kako očekivati pozitivne promjene u zastupljenosti žena u medijima kad ovakvi stereotipi stoje postojano kano klisurine, pokazujući "drugom spolu" da mu je mjesto u drugom dijelu novina - u crnoj kronici i rubrici "Scena". I da će se tamo i vratiti, čim mine osmi mart.

Image


Pročitajte i tekst Tajane Broz  na Libeli: Postosmomartovska depresija
 
Prilagođeno pretraživanje

| Powered by NGO studio |
| Be the change you want to see in the world |
2006 - 2013 cunterview.net
Made for Firefox
Use under Creative Commons BY-NC-SA License (Uvjeti korištenja)