Advertisement
Početna stranica
Brze vijesti
Opća kultura
Vox Feminae
Izložbe / Osvrti
Intervjui
Filmska.net
Cunterview radionice
Cunterview jukebox
Festivali
KOLUMNE
Q-fokus
Žene i strip
Cherry F. u malom mistu
BAZA UMJETNICA
Likovna umjetnost
Književnost
Film, video i fotografija
Novi mediji
Glazba
Scenska umjetnost
Primijenjena umjetnost

Krompulja: Zeleno svjetlo za verbalni terorizam
Četvrtak, 03 Svibanj 2007
ImagePiše: Maja Hrgović
Ako jezik treba nazive za proizvoljne kategorije poput "grube, glasne žene", ako treba "krompulju" da njome opiše žene koje nisu podobne u patrijarhalnom društvu - onda bi trebao imati nazive i za druge, manje proizvoljne kategorije. ...Jezik nas određuje, u svakom pogledu. Ne bi ga zato trebalo potcjenjivati, ni dopuštati da u nj prodiru seksizmi, učinkovito oruđe u inficiranju društva predrasudama i licemjerjem. Takvi se virusi nezaustavljivo šire: ako postoji krompulja kao legitimna riječ za glasnu ženu, onda se legalizira situacija u kojoj žene moraju biti tihe i sitne - inače nastupa "ženomlat" kao mjera zakulisnog sučeljavanja muškarca i žene u Hrvatskoj.


Dogodila se nevjerojatna, ogavna, gnjusna stvar!
Jezik, časopis za kulturu hrvatskog jezika, koji izdaje Hrvatsko filološko društvo i koji već 55 godina okuplja najvažnije hrvatske jezikoslovce - u finalni je krug svoga natječaja za novu riječ propustio i riječ krompulja. Značenjem te novoskovane riječi, koju uredništvo Jezika smatra prikladnom da postane dijelom svakodnevne upotrebe, pokrivaju se "grube, glasne žene".

Natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ
raspisan je u listopadu prošle godine, a zahvaljujući popriličnom medijskom interesu koji je izazvao, odazvalo se čak 109 natjecatelja s prijedlozima 500 novih riječi. Od njih su 482 ušle u borbu za onu najbolju.

U najuži izbor od 47 riječi - objavljen prošlog tjedna, ušli su i prijedlozi: istinomjer umjesto poligrafa, mimoučinak umjesto nuspojave, zakulisje umjesto engleskog backstagea, zatim riječi dojmovnik (knjiga dojmova), hrvatistika (kroatistika), sučelište (talk show), zakulisje (backstage), brzogriz (fast food), tiskalo (printer).

Image
Ilustrirani vodič Guerrilla Girlsa kroz stereotipe o ženama
Prijedloge za nove hrvatske riječi slali su ljudi raznih uzrasta i zanimanja, osnovnoškolci i umirovljenici, gimnazijalci, liječnici, visokoškolski i srednjoškolski profesori, kao i osobe različitih tehničkih zanimanja. Među njima je - očito - bilo i militantnih, rigidnih seksista. Riječ krompulja to dokazuje. A činjenica da se ona našla u finalu ovako ozbiljnog natječaja ovako ozbiljne institucije - dokazuje da je ovaj veleuvaženi žiri, sastavljen od pominentnih, uvaženih jezikoslovaca - seksistički.

Ako jezik treba nazive za proizvoljne kategorije poput "grube, glasne žene", ako treba "krompulju" da njome opiše ženekoje nisu podobne u patrijarhalnom društvu - onda bi trebao imati nazive i za druge, manje proizvoljne kategorije. Kako bi bilo da nađemo riječ za muškarce koji mlate žene? Ili one koji, utječući se najjeftinijim metonijimijama, žene nazivaju pičkama? Ili za one koji cijeli dan sjede u birtiji i pričaju o nogometu?

Možda se kome učinilo da je ona ocjena u prvoj rečenici ovog teksta - ona o gnjusnosti ovog događaja - pretjerana, hiperbolizirana, odveć radikalna.
Nije. Osim što je jezik naše osnovno i najnaprednije sredstvo komunikacije, on aktivno djeluje u oblikovanju naše percepcije svijeta, u oblikovanju društvenih normi, horizonata očekivanja, u oblikovanju naše svakodnevice. Jezik nas određuje, u svakom pogledu. Ne bi ga zato trebalo potcjenjivati, ni dopuštati da u nj prodiru seksizmi, učinkovito oruđe u inficiranju društva predrasudama i licemjerjem.

Takvi se virusi nezaustavljivo šire: ako postoji krompulja kao legitimna riječ za glasnu ženu, onda se legalizira situacija u kojoj žene moraju biti tihe i sitne - inače nastupa "ženomlat" kao mjera zakulisnog sučeljavanja muškarca i žene u Hrvatskoj.

Zaključak: ne želimo krompulju, baš kao što ne želimo muškarce zlostavljače.
Jezik ne smije biti oružje verbalnih terorista. 
 
Prilagođeno pretraživanje

| Powered by NGO studio |
| Be the change you want to see in the world |
2006 - 2013 cunterview.net
Made for Firefox
Use under Creative Commons BY-NC-SA License (Uvjeti korištenja)