Advertisement
Početna stranica
Brze vijesti
Opća kultura
Vox Feminae
Izložbe / Osvrti
Intervjui
Filmska.net
Cunterview radionice
Cunterview jukebox
Festivali
KOLUMNE
Q-fokus
Žene i strip
Cherry F. u malom mistu
BAZA UMJETNICA
Likovna umjetnost
Književnost
Film, video i fotografija
Novi mediji
Glazba
Scenska umjetnost
Primijenjena umjetnost

Sve smo mi fukse
Utorak, 23 Prosinac 2008
Piše: Darija Žilić

Nakon što pjevačici Nives Celzijus nije dodijeljena nagrada Kiklop za hit godine na Sajmu knjiga u Puli, pokrenula se prava lavina. U svim novinama, u rubrikama spektakli i kultura, pojavili su se napisi pro et contra Nives. Osim toga, oglasili su se i HHO, te Sanja Sarnavka iz udruge Babe kako bi zaštitili ljudska prava Nives Celzijus. Ona je spektakularno najavila tužbu protiv direktorice Sajma. I tako si je ponovno priskrbila publicitet - njenu knjigu "Gola istina" sada kupuju i oni koji nikad ne bi...

Image

Na kraju, Nives će ispasti velika žrtva, što je smiješno. Naime, ako se itko dobro snalazi u današnjem vremenu, u "dobu spektakla"; onda je to upravo ona. Vješto podilazeći niskim strastima, stalno je prisutna u medijima i njoj zaista nije potrebna nikakva pomoć. Ona ima pravo tražiti svoju nagradu, jer očito je da su se kriteriji pogubili, ali to se dogodilo već odavno, a sad se slomilo na njoj.

Odlično je napisala Sanja Modrić da se nitko nije bunio protiv Paula Coehla, pisca prozirnih romančića i prodavača magle. Ali sada, elita se pobunila jer, kako im nagradu može uzeti jedna - fuksa.

Namjerno koristim taj izraz, jer upravo su tako prozvane voditeljice književnog kluba Booksa. Na blogovima se učestalo pojavljuje vrijeđanje tih vrijednih djevojaka, zamjera im se i bogaćenje na račun poreskih obveznika, a proziva ih se i zbog tzv. nadriintelektualizma.

Image
Književni klub booksa, foto: Jutarnji.hr
Zastrašujuće je da se voditeljice koje već godinama vode klub u kojem se održavaju brojne promocije, književni susreti, radionice i kvizovi, dakle, vrijedne aktivistice u kulturi, nazivaju fuksama, a klub Fooksa.hr. Naime, to dovoljno govori o tretmanu žena u kulturi jer kako su se samo drznule ući u sveto mjesto kulture u kojoj glavnu riječ vode muškarci titrajući jedan drugome na brojnim kavanskim druženjima.

Za te su igrače žene predmet sprdnje ili pak ih se promatra kao objekte koje se, ako nisu udovoljili dotičnima, marginalizira i ismijava...

Umjesto da zastupaju Nives, svi ti dušebrižnici mogli bi se zauzeti za cure iz Bookse, za neke druge žene. Navest ću samo jedan primjer. Dorta Jagić je dobitnica brojnih nagrada za svoje pjesništvo, prevoditeljica koja je i javno govorila o svome statusu. No nitko tada nije htio pomoći mladoj autorici, dati joj neki posao ili pak prostor za pisanje. Ništa. Odšutjeli su kulturnjaci. Odšutjeli su i oni koji sada gorljivo zastupaju Nives, govoreći pritom o položaju žena...

O Dorti nitko neće napisati tekst, jer ona je za sve njih previše fina, suptilna i talentirana. Takve danas malo koga zanimaju! Neće niti nevladine organizacije dignuti glas, jer nije jedna "od njihovih".

Sanja Sarnavka, premda nije čitala knjigu, nazvala je Nives novom Marijom Jurić Zagorkom... Nedavno su u Zagrebu održani Dani Marije Jurić Zagorke na kojima je predstavljen zbornik radova te autorice u kojima poznate znanstvenice pišu o djelu Marije Jurić.
 
Treba istaknuti kako je ona bila šikanirana, potplaćena, morala je biti odvojena u redakcijama od muškaraca, nazivali su je švabožderkom, luđakinjom, smijali joj se zbog izgleda. Danas ona dobiva svoje mjesto u hrvatskoj kulturi, ali su zato neke druge žene neke nove Zagorke. I zato, možemo se samo solidarizirati i uzviknuti - sve smo mi fukse!
 
Prilagođeno pretraživanje

| Powered by NGO studio |
| Be the change you want to see in the world |
2006 - 2013 cunterview.net
Made for Firefox
Use under Creative Commons BY-NC-SA License (Uvjeti korištenja)