Advertisement
Početna stranica
Brze vijesti
Opća kultura
Vox Feminae
Izložbe / Osvrti
Intervjui
Filmska.net
Cunterview radionice
Cunterview jukebox
Festivali
KOLUMNE
Q-fokus
Žene i strip
Cherry F. u malom mistu
BAZA UMJETNICA
Likovna umjetnost
Književnost
Film, video i fotografija
Novi mediji
Glazba
Scenska umjetnost
Primijenjena umjetnost

Top 5 žena u prvoj polovici 2008.
Srijeda, 02 Srpanj 2008
Darija Žilić u polugodišnjem pregledu objašnjava zašto su sljedećih 5 žena u Hrvatskoj zaslužile njezinu pozornost: Gordana Lukač Koritnik, Dorta Jagić, Gordana Benić, Severina i Tatjana Jurić.


Image 1. Gordana Lukač Koritnik - pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, koja je pretučena kada je reagirala na vrijeđanja pravoslavnih vjernika, za neke je heroj, no za većinu tek luda baba koja se petlja ondje gdje joj nije mjesto, kak' se to kaže u bijelom Zagreb-gradu. No Koritnik je prije svega građanka, ono što mnogi, koji ne žele politički reagirati, nikada neće biti... Naime, takva su vrijeđanja svakodnevica, a građani uglavnom šute. Možemo se samo pitati zašto šute i građani, rođeni Zagrepčani, nečistoga, miješanoga identiteta, koji poniženi prolaze gradom i dopuštaju da ih se gazi... Drugo nisu, ili drugo nismo niti zaslužili.


Image 2. Dorta Jagić, nagrađivana pjesnikinja, nedavno je dobila i  treću nagradu Večernjega lista u natječaju za priču. Nedavno su nagrađene i njezine kazališne predstave na natjecanju kazališnih amatera. Prošle godine dobila je Balcan prize of poetry i objavljena joj je sjajna knjiga 'Kvadratura duge'. U književnome svijetu, u kojemu ispadaju smiješni oni koji istinski vole umjetnost, Dorta Jagić nije dio nikakva klana, nema moćne roditelje niti je nečija ljubavnica. Ništa od toga. Dorta se svaki dan bori za sebe, za život, za umjetnost. I pritom je ostala - čista duša. Zato i jest iznimna umjetnica.


Image 3. Gordana Benić
Njezina knjiga 'Svijet bez predmeta' čudesna je zbirka, kozmogonija, fantazmička povijest Splita... Da biste pohvatali mnoštvo značenja koje nudi, morate je pročitati nekoliko puta. Užitak neće izostati jer ta samozatajna pjesnikinja začuđuje spajanjem historijskoga i apokrifnoga i snovitoga. Obavezno čitati!


Image 4. Severina - netko će se začuditi - zašto Severina? Ma, Seve je, ukratko, zakon! Erotična, duhovita, razbija tabue i uživa. Neki pametnjakovići reći će kako je Madonna davno provocirala crkvu, ali ovo nije Amerika, ovo je Hrvatska. Severinu su prozvali i Kaćunko i Grubišić, i vozači kamiona, i Torcida, i zavidne žene... Ne vole je niti mnoge feministkinje, ali koga je još briga za bigotne licemjere. Bravo, Seve!


Image 5. Tatjana Jurić - prelijepa RTL-ova voditeljica vodila je netom završeni projekt 'Hrvatski top model'. Voljela sam pogledati tu emisiju u kojoj je na vrlo brutalan način prikazan svijet mode... Tu brutalnost mnogi su osudili, ali baš zbog naturalizma, treba je pohvaliti. Kako žene ne bi zaboravile da su najčešće svedene na robu, čak i onda kada si umišljaju da su shvaćene kao osobe... Paradoksalno, ali istinito.
 
Prilagođeno pretraživanje

| Powered by NGO studio |
| Be the change you want to see in the world |
2006 - 2013 cunterview.net
Made for Firefox
Use under Creative Commons BY-NC-SA License (Uvjeti korištenja)