Advertisement
Početna stranica
Brze vijesti
Opća kultura
Vox Feminae
Izložbe / Osvrti
Intervjui
Filmska.net
Cunterview radionice
Cunterview jukebox
Festivali
KOLUMNE
Q-fokus
Žene i strip
Cherry F. u malom mistu
BAZA UMJETNICA
Likovna umjetnost
Književnost
Film, video i fotografija
Novi mediji
Glazba
Scenska umjetnost
Primijenjena umjetnost

Kako započeti?
Ponedjeljak, 01 Prosinac 2008
Tema kao što je «Žene u stripu» ili «Lik žene u stripu» vrlo je opsežna i ima mnogo strana s koje se može započeti. Jedan od inicijalnih problema u tome jest taj što u jednom trenutku čovjek više niti ne zna koja bi strana bila najbolja.
Da li započeti sa tretmanom koji je žena kao lik imala u stripu? Dekonstrukcijom klasika i mita super heroja u američkom stripu? Usporediti američku i europsku struju? (O azijskoj da nit ne govorim!) Da li se baviti samo pozitivnim prikazima?

Ući u dugi tekst o tome kako su braća Hernandez odlični u tome što rade i potpuno zanemariti strane i strane gdje su ženski likovi bili svedeni na puku pozadinu kod nekih drugih autora? Odvojiti tekstove o tome kako su LGBTQ osobe prikazane u stripu ili koliko su zastupljeni kao autori od onih, u kojima će se baviti isključivo ženama? Dali samo napraviti seriju predstavljanja kako kojih radova/autora/problema?
 
Već neko vrijeme se borim sa samim početkom ovoga i mislim da sam došla do relativno najboljeg rješenja:

  • Prvi tekstovi bit će koncipirani kao biografije i uopće predstavljanje autorica za koje smatram da su izrazito važne te da bi ih se trebalo proučiti.
  • Nakon toga bih prešla na autorice koje su se probile uz pomoć Interneta.
  • I nakon toga bih predstavila i muške autore koji su na pozitivan način osmislili svoje ženske likove.

Osim ovoga bavit ću se i queer stripom, LGBTQ likovima i autorima. Ali bojim se da će se sve te teme često jako prožimati. (Primjer toga je prva autorica koju ću predstaviti).

Neke teme je i meni kao autorici ovih tekstova teško razdvojiti.

Jedan od razloga za ovaj pothvat je i taj da sam dugo vremena bila okružena lošom slikom o ženama i queer likovima u ovom mediju te želim stvoriti mjesto gdje će se moći naći pozitivne informacije. Jer ima ih, i to svakim danom sve više. A u ostalom, na ovaj način će svatko tko se upusti u čitanje ovih tekstova imati svojevrsnu kompilaciju najvažnijih informacija.
 
Nadam se da će vam biti interesantno,
lil
 
 
Prilagođeno pretraživanje


| Powered by NGO studio |
| Be the change you want to see in the world |
2006 - 2013 cunterview.net
Made for Firefox
Use under Creative Commons BY-NC-SA License (Uvjeti korištenja)