Advertisement
Početna stranica
Brze vijesti
Opća kultura
Vox Feminae
Izložbe / Osvrti
Intervjui
Filmska.net
Cunterview radionice
Cunterview jukebox
Festivali
KOLUMNE
Q-fokus
Žene i strip
Cherry F. u malom mistu
BAZA UMJETNICA
Likovna umjetnost
Književnost
Film, video i fotografija
Novi mediji
Glazba
Scenska umjetnost
Primijenjena umjetnost

'Žene i strip' kolumna je koju piše Lea Kralj Jager,
a bavi se ženama strip-autoricama, kao i ženskim likovima u stripu.


Gabrielle Bell i njen magični realizam
Četvrtak, 25 Lipanj 2009
Image
Gabrielle Bell, autoportret
Piše: Lea Kralj Jager

Dok sam radila pripremu za ovaj članak, nisam mogla ne primijetiti kako ponovno pišem o autorici koja je poznata baš po tome što piše o sebi. Uzevši u obzir da se najviše bavim indi (ili alternativnim) stripovima ovo nije čudno, autobiografija je toliko prisutna, da je katkad više niti ne primjećujem. Dolazi rukom pod ruku sa tom scenom. 
                       
Jedna stvar će ipak biti drugačija ovoga puta, jer nismo suočeni sa autoricom koja kroz introspekciju pokušava razraditi odnose sa svojom obitelji ili nacionalnošću. Bell se bavi mnogo lakšim temama, i možda će baš zbog toga biti ugodna promjena u ovoj kolumni.
 
Marjane Satrapi: Humanistkinja obavijena dimom
Ponedjeljak, 06 Travanj 2009
Image
Iz Persepolisa Marjane Satrapi
Piše: Lea Kralj Jager

Kada sam tek počela proučavati Marjane Satrapi, kako bih napisala ovaj tekst, našla sam se pred nezahvalnom zadaćom da podijelim njena djela i njen život u različite odlomke. Ma koliko svako djelo, knjiga, slika bilo suštinski autobiografsko, još uvijek je lakše napisati kratak i informativan tekst o autoru, kad sve nije toliko jako isprepleteno. Dok sam pisala o njenom karakteru, pisala sam i o njenom djelu, a usto i njenom životu i obrnuto. Ovo postaje još gore jer ne želim detaljno pisati o njenim knjigama, jer ne radim osvrt i ne želim otkriti previše zbog onih koji će proći moj tekst, a tek tada njen. A kako pisati kratki biografski tekst, kada je on sam već nešto o čemu se radi Persepolis, njen najpoznatiji naslov.  Morala sam paziti kako ovo ne bi bio samo veliki blok nekoherentnog teksta dok sam pokušavala uhvatit sve konce i poredat ih u neko suvislo tkanje.
Nadam se da sam uspjela u tome.
 
Alison Bechdel: Lezbijka koje se treba čuvati
Ponedjeljak, 01 Prosinac 2008
Dok sam još samo razmišljala o tome da počnem pisati o strip-crtačicama, jedina stvar za koju sam bila 100% sigurna bila je da ću započeti s Alison Bechdel. Osim što je iznimna autorica, bila je i razlog zašto sam ustrajala u vlastitome radu u ovome mediju.

Alison Bechdel rođena je 10. rujna u Lock Havenu (Pennsylvania). 1981. diplomirala je na Oberlin College-u te preselila u New York. Prijavila se na par umjetničkih fakulteta, ali ni na jedan nije primljena. Prije no što se počela baviti stripom profesionalno, radila je nekoliko uredskih poslova u izdavačkoj firmi kako bi se uzdržavala.
 
Kako započeti?
Ponedjeljak, 01 Prosinac 2008
Tema kao što je «Žene u stripu» ili «Lik žene u stripu» vrlo je opsežna i ima mnogo strana s koje se može započeti. Jedan od inicijalnih problema u tome jest taj što u jednom trenutku čovjek više niti ne zna koja bi strana bila najbolja.
Da li započeti sa tretmanom koji je žena kao lik imala u stripu? Dekonstrukcijom klasika i mita super heroja u američkom stripu? Usporediti američku i europsku struju? (O azijskoj da nit ne govorim!) Da li se baviti samo pozitivnim prikazima?
 

Prilagođeno pretraživanje


| Powered by NGO studio |
| Be the change you want to see in the world |
2006 - 2013 cunterview.net
Made for Firefox
Use under Creative Commons BY-NC-SA License (Uvjeti korištenja)